Jumlah Lawatan KORANG ! Lawat BANYAK2 Lagi Tau!

(Tutorial) Macammana Nak Pasang LIKE FB button pada BLOG anda...hehe..baca jangan tak baca..

facebook_like_button
dari http://mohdfaiz.co.cc/tutorial-cara-pasang-facebook-like-button-pada-blog

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Boleh dikatakan kebanyakan pengguna internet skarang sudah mempunyai akaun facebooknya sendiri. Kalau kita lihat di wall2 facebook pula, kawan2 kita slalu berkongsi status, pendapat @ gambar mereka untuk tatapan umum.. Nak komen kadang2 malas @ tak tau nk komen ape, then kita pun tekanlah button LIKE je kt status wall tersebut… hehehe.. Kalau kita betul2 minat @ tertarik dgn status @ info tersebut, kita pun klik lah kat SHARE button untuk dikongsikan pada wall kita pula. So button like & share nih bley dikatakan berguna untuk kita kongsikan cerita @ info kepada org lain~ Kali nih aku nk sharekan macamana cara nk pasang Facebook Like Button pada blog korang. Sama ada wordpress ataupun blogspot. Selamat membace~

Untuk pengguna Wordpress
Bagi pengguna wordpress, sangat mudah sebenarnye kerana, anda hanya perlu download plugins pada dashboard anda dan activate plugin tersebut. Then, akan terpaparlah button like pada permulaan entri dan di pengakhiran entri pada blog anda.. Mudahkan :)
Bagi pengguna Blogspot
First Step
Backup template blog anda terlebih dahulu, ini kerana, sekiranya ade terdapat masalah pada blog selepas pemasangan button like ini, korang bley la restore semula template lama~
Dashboard > Layout / Design > Edit HTML > Download Full Template
Second step
Tick pada expand Widget Templates dan tekan Ctrl F search <data:post.body/>
Third step
Masukkan kod dibawah <data:post.body/>


<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>
facebook-like-button
Selesai :) Selamat mencube.. Kalau berjaya, sila kongsikan diruangan komen ye :) ataupun korang bley klik like pada entri ini.. heheh tenqiu~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan