Jumlah Lawatan KORANG ! Lawat BANYAK2 Lagi Tau!

NORA ELENA : WANITA YANG TIDAK TINGGAL SOLAT TETAPI SELALU PAKAI SKIRT?





Assalam readers...mungkin kali ini entry aku agak sensitif...tetapi aku hanya nak berikan pendapat aku sahaja...Drama bersiri Nora Elena yang semakin mendapat sambutan hangat di kalangan penggemar drama-drama melayu. Watak Nora Elena menjadi idaman setiap lelaki, manakala keromantikkan Seth Tan pula berjaya mencairkan ramai hati wanita dan perempuan, termasuklah yang telah berumah tangga...


credit to :http://falihinjasmy.blogspot.com/2011/06/nora-elena-wanita-yang-tidak-tinggal.html



Memang tak dinafikan drama ni mempunya daya tarikan yang tersendiri di mana diangkat kisahnya dari sebuah novel Kasih Yang Suci. Memang aku minat betul si Nora Elena ni...selepas fenomena Nur Amina dalam Nur Kasih yang telah berjaya menambat hati aku dan ramai lelaki-lelaki lain sehingga mencetuskan fenomena tudung Nur Kasih, seperti mana tudung yang dipakai Nur Amina....





But for now, Nora Elena memang tengah in...nasiblah watak si Nora Elena ni tak pakai tudung, kalau tak, mesti keluar punyelah tudung Nora Elena...tapi, kalau korang perasan kan, watak si Nora ni digambarkan sebagai yang tidak tinggal solat dan perlu membimbing suaminya yang seorang Cina Muslim...tetapi, watak si Nora ni pulak, selalu je pakai skirt, tak kire lah atas or bawah lutut....aku pun perasan bile ade sorang kawan aku post pasal ni dekat status FB die...





Pada aku lah, kemungkinan si Nora Elena ni selalu pakai skirt sebab:



  • Tugasnya sebagai seorang secretary kepada bos yang bukan beragama Islam. Mungkin kerana tuntutan kerja.
  • Mungkin si Nora Elena ini akan bertudung di pengakhiran cerita kot...ala, macam cerita Asmara tu, dalam Asmara satu, isteri Asmara tak pakai tudung, Asmara 2 dah pakai, baru ade perubahan yang akan diberikan kepada penonton.
  • Nak bagi contoh di mana, bukan semua orang yang tak menutup aurat tidak solat dan sebaliknya, tetapi lebih baik jika melakukan segala yang dituntut agama kan?
  • Nak menguji kepekaan penonton terhadap watak Nora Elena, dari segi perwatakan, pakaian dan perbuatan.
  • Si Nora ni belum dapat hidayah dalam cerita ini dan mungkin di pengakhiran cerita akan ada kejutan si Nora ni bertudung...maka akan gembiralah sekalian pengusaha2 tudung di luar sana untuk mengkomersilkan tudung Nora Elena...hahhaha



Kan bagus die pakai tudung, sebab time die sekolah pakai tudung kan? Ape-pe pun, watak Nora Elena hanya satu rekaan semata-mata, hanya di layar kaca. Begitu juga watak Seth Tan, yang telah berjaya membuat ramai perempuan berangan nak suami seromantik macam Seth...nak bunga dari cameron penuh satu boot kereta...hahaha...harap impian korang jadi kenyataan la ye...



Pergh,...kalau macam ni Nora kan best....hehehe


Ape yang boleh aku simpulkan di sini, kita ambil yang mana baik, dan yang tak baik tak payah lah nak ikut...nanti mesti ade orang comment macam ni: "Ala... si Nora Elena tu pun watak je pun, bukan nye real,"....ye, memang tak real, tapi ape yang kite lihat, itulah realiti...kan lebih cantik kalau pakai long pants ke kan...dan mungkin ade yang akan comment,"Kau memang saje je kan, bende kecik pun nak kecoh,"...pada aku, bende kecik ni lah sebenarnya yang besar pada hakikatnya...jangan dipandang remeh perkara seperti ini...oh Nora Elena ! Adekah Islam hanya pada IC???




As salam readers...mungkin kali ini entry aku agak sensitif...tetapi aku hanya nak berikan pendapat aku sahaja...Drama bersiri Nora Elena yang semakin mendapat sambutan hangat di kalangan penggemar drama-drama melayu. Watak Nora Elena menjadi idaman setiap lelaki, manakala keromantikkan Seth Tan pula berjaya mencairkan ramai hati wanita dan perempuan, termasuklah yang telah berumah tangga...





Memang tak dinafikan drama ni mempunya daya tarikan yang tersendiri di mana diangkat kisahnya dari sebuah novel Kasih Yang Suci. Memang aku minat betul si Nora Elena ni...selepas fenomena Nur Amina dalam Nur Kasih yang telah berjaya menambat hati aku dan ramai lelaki-lelaki lain sehingga mencetuskan fenomena tudung Nur Kasih, seperti mana tudung yang dipakai Nur Amina....





But for now, Nora Elena memang tengah in...nasiblah watak si Nora Elena ni tak pakai tudung, kalau tak, mesti keluar punyelah tudung Nora Elena...tapi, kalau korang perasan kan, watak si Nora ni digambarkan sebagai yang tidak tinggal solat dan perlu membimbing suaminya yang seorang Cina Muslim...tetapi, watak si Nora ni pulak, selalu je pakai skirt, tak kire lah atas or bawah lutut....aku pun perasan bile ade sorang kawan aku post pasal ni dekat status FB die...





Pada aku lah, kemungkinan si Nora Elena ni selalu pakai skirt sebab:



  • Tugasnya sebagai seorang secretary kepada bos yang bukan beragama Islam. Mungkin kerana tuntutan kerja.
  • Mungkin si Nora Elena ini akan bertudung di pengakhiran cerita kot...ala, macam cerita Asmara tu, dalam Asmara satu, isteri Asmara tak pakai tudung, Asmara 2 dah pakai, baru ade perubahan yang akan diberikan kepada penonton.
  • Nak bagi contoh di mana, bukan semua orang yang tak menutup aurat tidak solat dan sebaliknya, tetapi lebih baik jika melakukan segala yang dituntut agama kan?
  • Nak menguji kepekaan penonton terhadap watak Nora Elena, dari segi perwatakan, pakaian dan perbuatan.
  • Si Nora ni belum dapat hidayah dalam cerita ini dan mungkin di pengakhiran cerita akan ada kejutan si Nora ni bertudung...maka akan gembiralah sekalian pengusaha2 tudung di luar sana untuk mengkomersilkan tudung Nora Elena...hahhaha



Kan bagus die pakai tudung, sebab time die sekolah pakai tudung kan? Ape-pe pun, watak Nora Elena hanya satu rekaan semata-mata, hanya di layar kaca. Begitu juga watak Seth Tan, yang telah berjaya membuat ramai perempuan berangan nak suami seromantik macam Seth...nak bunga dari cameron penuh satu boot kereta...hahaha...harap impian korang jadi kenyataan la ye...



Pergh,...kalau macam ni Nora kan best....hehehe


Ape yang boleh aku simpulkan di sini, kita ambil yang mana baik, dan yang tak baik tak payah lah nak ikut...nanti mesti ade orang comment macam ni: "Ala... si Nora Elena tu pun watak je pun, bukan nye real,"....ye, memang tak real, tapi ape yang kite lihat, itulah realiti...kan lebih cantik kalau pakai long pants ke kan...dan mungkin ade yang akan comment,"Kau memang saje je kan, bende kecik pun nak kecoh,"...pada aku, bende kecik ni lah sebenarnya yang besar pada hakikatnya...jangan dipandang remeh perkara seperti ini...oh Nora Elena ! Adekah Islam hanya pada IC??

2 ulasan: