Jumlah Lawatan KORANG ! Lawat BANYAK2 Lagi Tau!

Macammana Buat Link Exchange antara Blog?

copy n paste dari bloggerwanita :)

4 hari yang lepas, salah seorang pengunjung BloggerWanita.com iaitu saudari Sha ada bertanya dengan aku, bagaimana nak buat link exchange antara blog. Sebab Sha ni baru je berblogging. Tiba-tiba terlintas lah nak buat tutorial yang mudah bagaimana nak bertukar-tukar link dengan rakan blogger yang lain. Aku pun masa mula-mula berblogging pun tak tau juga pasal benda ni. heee.
Napa nak buat link exchange antara blog?
Nak tingkatkan trafik? Nak blog banyak pengunjung? mestilah, tanpa pengunjung, tak meriah lah blog kita.
Buat pengiklanan secara percuma dengan bertukar-tukar link sesama blog atau kita panggil dalam bahasa orang puteh Link Exchange adalah salah satu cara mudah nak banyakkan pelawat ke blog kita. Di bawah aku akan tunjukkan 3 langkah mudah buat link exchange antara blog. InsyaAllah, Mudah je.
Langkah 1
  • Cari mana-mana blog yang sudi bertukar-tukar link dengan korang. Bagaimana nak tahu?
  • Cara yang mudah adalah cari dekat enjin carian seperti Google atau Yahoo.
  • Taipkan keyword ” Tukar Link ” atau ” Link Exchange” kat ruangan search enjian carian. Lihat gambar di bawah.

Pilih Pages from Malaysia jika ingin bertukar link dengan blog orang Malaysia. # Senarai laman blog yang sudi bertukar link akan terpampang kat enjin carian tersebut.
Langkah 2
Letakkan link blog yang korang nak tukar link dekat blog list/ blogroll korang. Bagi blog blogspot, korang boleh gunakan gadget bloglist seperti gambar di bawah.
Klikkan pada ADD GADGET di ruangan Layout blogspot anda
Kemudian,Klik pada Blog list
Masukkan Link URL Blog yang anda nak link exchange
Senarai bloglist anda boleh diletakkan di sidebar blog atau mana-mana posisi blog yang anda inginkan.
Langkah 3
Selepas korang letakkan link blog tersebut, korang perlu beritahu dengan pemilik blog berkenaan supaya dia juga meletakkan link blog korang di dalam bloglistnya. ok? . Macam ” win-win situation” la. :)
P/S: Hopefully, tutorial yang simple mampu membantu new blogger. Sebarang idea, boleh lah tambah kat ruangan komen di bawah. Tanpa New Blogger Siapalah Pro Blogger. ceewah.kalah Karam Singh. hehe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan