Jumlah Lawatan KORANG ! Lawat BANYAK2 Lagi Tau!

Cara Tingkatkan Traffic Blog - Part 5 ( Mesti Baca! )


dari blog ini

Teknik pertama – Gunakan Blog-ping Aggregator

Antara blog-ping aggregator yang saya sering guna untuk ping blog :

pingomatic.com

gengblogger.com

kelantanbloggers.com

selangorbloggers.com

johoreanbloggers.com

imcurtain.com

blogged.my

petalingstreet.org

storyanda.com

innit.nuffnang.com

undi.me



Teknik kedua – Gunakan akaun Twitter

Korang akaun Twitter tak? Kalau ada bagus, kalau tak ada korang boleh apply di sini. Macam mana untuk meningkatkan trafik dengan Twitter? Mudah banget. Firstly, korang cuma perlu register di twitterfeed.com. Then, create new feed, isi blog url, yang lain pihak Twitter Feed akan uruskan.



Teknik ketiga – Baca blog dan tinggalkan komen

Luangkan masa korang untuk baca blog orang lain dan jangan segan silu meninggalkan komen (sila komen dengan ikhlas dan jangan cuba untuk SPAM). Isya-Allah, diorang akan menunjukkan tanda “appreciate” dengan balas balik kunjungan atau komen di blog korang. Saya tidak menggalakkan korang untuk meninggalkan link hanya di shoutbox. Itu trick lama, apa guna blogwalking kalau hanya bertujuan untuk spam shoutbox orang lain, ye tak? Jika terdapat entri mereka yang berkaitan dengan mana-mana entri korang, mungkin korang boleh trackback link di bahagian link blog mereka.





Teknik keempat – Bertukar pautan di blog rakan

Satu lagi petua yang Ikhwan nak kongsi ialah rajinkan diri untuk bertukar-tukar linkdengan owner blog yang baru korang jumpa. Korang boleh letakkan link mereka sama ada di sidebar blog atau buat satu page khas



Teknik kelima – Kerap menambah entri baru

Update blog sangat penting sebenarnya. Korang digalakkan untuk kemas kini blog 2 3 kali seminggu. Kalau tak dapat seminggu sekali pun jadilah. Setiap kali korang update blog dan ping, search engine akan menghantar bot / spider mereka untuk crawl blog korang. Kalau hari-hari Google buat lawatan rasmi kat blog korang, tiada sebab kenapa blog korang tidak berada di senarai paling atas dalam search result.
 
 
Perhatian semua! follow saya, dan saya akan follow blog awak balik ^^
Klik like banyak banyak!!

2 ulasan:

  1. Informasi yang berguna. Bagus2...teruskan... :)

    BalasPadam
  2. Terima kasih sangat sangat ! :)

    BalasPadam